17 juni, 2017

Sohlbergs – en ung 135-åring i Småland

En småländsk tradition som gått i generationer utan att bli förlegad. Sohlbergs är en ung 135-åring vars utveckling har fortsatt utan uppehåll och utan att någonsin tappa fokus på det som är viktigt – kunden. Möt Fortivas återförsäljare i Jönköping.

Fortivisten hoppar på tåget till Jönköping för att träffa Sohlbergs, Fortivas återförsäljare. Martin Ritsinger, försäljningschef på Sohlbergs, möter upp på centralen och vi åker tillsammans till Sohlbergs kontor och butik. Butiken och kontoret i Jönköping öppnade 2011 men Sohlbergs historia går mycket längre tillbaka i tiden än så. Redan 1879 öppnade Sohlbergs i Ljungby, den första järnhandeln i Ljungby. Sohlbergs har sedan dess utvecklat sig från traditionell järnhandel till lokal grossist. Som lokal grossist är affärsidén att tillgodose och lagerhålla verktyg och förnödenheter till den lokala verkstadsindustrin. En lyckosam verksamhet som har växt sig till en verksamhet med fyra butiker samt en teknisk säljkår som besöker kunder ute i deras verksamhet.

sohlbergs_img_6668

Med fokus på service

Sohlbergs insåg tidigt värdet att utveckla sin verksamhet från att ”bara” vara en traditionell järnhandel till att bli ett företag med spetskunskap inom exempelvis skärande bearbetning. Man såg också att ha en teknisk säljkår som besökte kunder i deras hemmiljö inte bara gav Sohlbergs en positiv utveckling utan det tillförde även ett mervärde för kunden. ”Att alltid vara nära och att alltid lyssna på kunden är hemligheten bakom vår framgång” berättar Martin Ritsinger. ”Att kunden är allt låter som en självklarhet men faktum är att hos oss är det kunden som bestämmer det mesta och det är så vi vill ha det. Vi säger aldrig nej till en kund. Ta våra butiker tex, de är helt och hållet anpassade efter vad våra kunder vill ha. De efterfrågar produkter som vi sedan tar in och lagerför. Vår kundservice är det som gör oss unika. Med vårt engagemang och vår kunskap om den lokala marknaden hjälper vi de småländska företagen att öka sin lönsamhet. Vi vill hela tiden öka vår närvaro hos kunden.”

”Med Sohlbergs och Stål & Verktyg kommer vi närmare kunderna i Jönköping och Kronobergs län som har en mångårig tradition och relation till kunderna i området. Att de dessutom har kunskap och teknisk kompetens inom skärande bearbetning borgar för att vårt samarbete har alla möjligheter att bli fruktbart.”
Johnny Svensson, försäljningschef Fortiva

Kundanpassade lösningar

”Skärande bearbetning är ett område vi lägger extra fokus på just nu och är ett område vi vill stärka med ytterligare kompetens. Målet är att ha två experter på varje ort. Detta fokus är en av anledningarna till att jag valde att ta den tjänsten som teknisk säljare här hos Sohlbergs” berättar Anders Svensson. “Jag har arbetat med verktyg och skärande bearbetning under större delen av mitt yrkesliv. Innan jag kom till Sohlbergs arbetade jag i en mycket större och multinationell verksamhet. Tjänsten och företaget erbjöd mycket men jag kände att tiden hos kund blev alldeles för kort. Nu, när jag i verksam på en mindre geografisk yta, hinner jag med att verkligen hjälpa kunden med hans utmaningar, det finns en faktisk möjlighet att alltid vara tillgänglig.”

Stärker Fortiva

Det nya fokusområdet skärande bearbetning är en av anledningarna att Fortiva har tagit klivet in i Sohlbergs värld. Hur började ert samarbete? ”En av våra kunder hade problem med ett par verktyg som skapade förseningar i produktionen. Vi behövde hitta en lösning snabbt och hittade då till Fortiva. Fortiva kunde leverera det vi behövde, kundens produktion kom igång igen utan att förseningarna skapade allt för allvarliga konsekvensers för kunden” berättar Martin. ”Då Fortiva kan erbjuda det mest inom skärande bearbetning såg vi det som strategiskt viktigt att inleda ett samarbete. Vårt samarbete rör utbudet av verktyg för skärande bearbetning. Genom vårt samarbete får vi, utöver Fortivas verktygsprogram, tillgång till deras kompetens och erfarenhet något som kommer att hjälpa oss hjälpa våra kunder när de ställs inför nya utmaningar.”

sohlbergs_img_6679

Hjärta och Smålandsanda

Från köket sprider sig dofter från kanelbullarna man värmer i ugnen. Det är dags att fika och vi samlas alla runt köksbordet. Stämningen är gemytlig och samtalet leder in på kundrelationer. Som exempel nämns ett lyckat event. Sofie Svensson som arbetar i Jönköpingsbutiken är även hockeyspelare i HV71:s damlag. Damlaget utmanade ett gäng modiga Sohlbergsmedarbetare och kunder i en hockeymatch. Ett roligt och annorlunda event som gav några blåmärken men även stärkte relationer mellan kund och leverantör. Fortivistens reflektion när tåget någon timme senare lämnar Jönköping C är att det är stora hjärtan som klappar i butiken på Kämpevägen 25 i Jönköping. Och det är väl det som får ett företag att bli 135 år: Hjärtan, kundservice och dedikerad personal!