Sågrevolutionen hos VK Mekaniska
I Staffanstorp, strax sydost om Lund i Skåne, huserar VK Mekaniska. Med CNC-styrda svarvar och fleroperationsmaskiner levererar företaget detaljer av olika material inom skärande bearbetning till kunder som TetraPak, Getinge och Larssons. Fortiva har varit leverantör av skärande verktyg till VK Mekaniska under ett antal år, men nyligen kom kapande verktyg också in i bilden. Förändringen och resultatet blev märkbart direkt. Så märkbar att produktionschef Bo Möllerstedt kallar den “sågrevolutionen”
En blodröd sol är på väg att gå upp över de öppna fälten, norr om Östra Industriområdet i Staffanstorp, när Fortivisten närmar sig VK Mekaniska en fredagsmorgon i december. VK Mekaniska grundades 1982 av Viktor och Krister Nilsson, som med sina första respektive bokstäver i förnamnet och med tillägget Mekaniska, fick bli namnet på bolaget. Sedan starten har företaget levererat detaljer inom skärande bearbetning med CNC-styrda svarvar och fleroperationsmaskiner som ett renodlat underleverantörsföretag till industrin. Bland dagens kunder finns stora och välkända företag som Tetra Pak, Getinge och Sandvik. Larsson Sweden är ytterligare en annan stor kund och ägare av VK Mekaniska som man förvärvade 2013. Fortivisten är på besök i samband med att Fortivas tekniska säljare inom kapande verktyg Stefan Landberg, har ett möte med Bo. Vi är nyfikna på företagets kapprocess och givetvis det som Bo kallar för sågrevolutionen.
Rundtur i produktionshallarna
Fortivisten träffar produktionschef Bo Möllerstedt som jobbat på VK Mekaniska i över 20 år. Han berättar att företaget bearbetar de flesta material och har lång erfarenhet av rostfritt, stål, aluminium, koppar, mässing, bakelit och flera plastmaterial. Produktionsapparaten är anpassad efter batcher från 10 till 2000 st enheter. Vi går runt bland de olika maskinerna och på sina ställen ser vi verktyg från Kennametal levererade av Fortiva. “Vårt samarbete med Fortiva började för ett par år sedan och då med verktyg till den skärande bearbetningen. Jag hade samarbetat med Stefan Olofsson tidigare och när Stefan började på Fortiva så hörde han givetvis av sig till mig. Vi funkade väldigt bra tillsammans och ganska snart var vårt samarbete igång igen”, berättar Bo. “I denna maskin använder vi t ex verktyg från Kennametal”, fortsätter Bo och pekar på en CNC-maskin av modell större. Stefan tillägger: “Idag har Tom Larsson, teknisk säljare skärande verktyg på Fortiva, övertagit kundansvaret för VK Mekaniska och det var faktiskt Tom som introducerade mig för Bo. Han berättade om sågarna som finns här och menade på att här kan nog Fortiva också göra skillnad”. Då vårt besök huvudsakligen riktar in sig på den kapande sågprocessen fortsätter vi vår rundtur och kommer slutligen ut i hallen där vi hittar tre kapsågar från Amada. Idag utrustade med bandsågblad från Lenox och levererade av Fortiva.
Sågoptimeringen som gett minst 20% besparing per kap
“Det är ju egentligen här det börjar”, säger Bo och pekar på sågarna. “Rullar inte produktionen på här så får vi inte fram det kapande materialet till maskinerna där borta, och då bildas det såklart en flaskhals i produktionen”. När Fortivas Stefan och även Lenox representant i Sverige, Göran Bäcklund, kom på besök och gjorde sin analys var det inte bara kvaliteten av sågbladen i sig som stod i fokus. “Vi såg direkt att här kunde man göra stora förändringar. Efter att ha utrustat sågarna med bandsågblad från Lenox och därefter testkört och utfört den analys och kvalitetskontroll i två dagar som ingår vid ett nytt samarbete såg vi att man kunde öka hastigheterna och producera effektivare samt snabbare.”, berättar Stefan. På köpet kom också en mer säkrare produktion vilket gör att sågen även kan köras effektivt under natten med minimal risk för avbrott. “Pontus som är ansvarig för kapandet sätter igång sågen eller “nattkapet” som vi kallar det och när han sedan kommer på morgonen är det färdigtkapat och redo för leverans till produktionen”, inflikar Bo. Han fortsätter: “Eftersom resultatet har blivit så pass mycket bättre efter vårt leverantörsbyte, märker jag att inställningen till kapprocessen blivit betydligt mer positivt. Nu görs det beräkningar och analyser på ett helt nytt sätt än tidigare”.
Stefan fortsätter: “Efter våra testkörningar såg vi direkt ett tydligt förbättrat resultat. Vid test av ett material hade man, för att kunna kapa 100 bitar, fått byta band 3 gånger. Efter att vi monterat Lenox band kapades 240 bitar med ett och samma band, och det fanns ändå kapacitet till att köra mer. Jag vågar påstå att VK Mekaniska nu har gjort en besparing på minst 20% per kaporder och att man nu dessutom kan kapa samtliga material man jobbar med”. Bo instämmer: “Jo, det kan nog stämma. Och tid är ju pengar så visst har det blivit positivt. Vi är väldigt nöjda med förbättringen av kapprocessen och jag brukar kalla den sågrevolutionen på VK Mekaniska. Från att sågen tidigare bara varit just en “såg” hos oss, ser jag nu hur vi mycket bättre kan utnyttja den för att snabba upp produktionen och bli betydligt effektivare i kapningen”.
Vikten av personkemin
Vi sitter i köket och dricker kaffe och fortsätter vårt samtal. Förutom att det bevisligen nu sitter bättre bandsågblad i företagets sågar så kommer vi snabbt in på en annan avgörande faktor. Den personliga och vikten av att personkemin stämmer. “Att personkemin klaffar är givetvis också en betydande faktor för val av leverantörer. Med Fortiva är det sällan några problem och uppstår det så löser man dessa snabbt. För vår del är det också en fördel med närheten till Fortivas kontor och lager i Malmö. Är det något vi behöver eller saknar så kan vi snabbt få det levererat eller hämta det själv”, säger Bo. “Och han där är ju också ganska trevlig”, inflikar Bo med ett leende och pekar på en lika leende Stefan. Diskussionerna fortsätter och vi kommer bland annat in på ny teknik gällande sågarna. Stefan berättar om en ny såg från Behringer där man kan kontrollera statusen via en app på smartphonen. “Låter ju häftigt!” säger Bo. Huruvida sågen någon gång i framtiden hamnar hos VK Mekaniska blir osagt, men vi anmäler vårt intresse för ett återbesök om så skulle vara fallet!
Innan vi tackar Bo för bra samtal och kaffe småpratar Stefan och Bo om en av sågarna i hallen som behöver renoveras. “Vi skulle kunna komma och ta en titt i första veckan av januari”, föreslår Stefan. Bo verkar tycka det är en bra idé och förhoppningsvis startar 2018 med ytterligare en ny positiv lösning och förändring hos VK Mekaniska. Vi är övertygade om att det blir ett resultat som ger skillnad. Dagen efter vårt besök är det julfest för VK Mekaniska och vi önskar Bo och övriga på VK Mekaniska en trevlig afton.
Vill du veta mer om hur Fortiva kan hjälpa dig med sågoptimering?
Kontakta Stefan Landberg, teknisk säljare kapande verktyg, Fortiva: stefan.landberg@fortiva.se
Fakta VK Mekaniska
Ägare: Larsson Sweden
Grundat: 1982
Huvudkontor: Staffanstorp
Antal anställda: 17 st
Omsättning: Ca 23 MSEK