27 november, 2019

Lika barn leka bäst

Brogren Industries är en av Sveriges ledande underleverantörer av detaljer i komplexa material och geometrier för energiöverföring. Receptet bakom framgången är enkelt: jobba med underleverantörer som vill lika mycket som du själv. Fortiva är en självklar samarbetspartner.

Text: Amelie Bergman
Brogren Industries är en klassiker i svensk verkstadsindustri. Företaget grundades 1965 av familjen Brogren, då under namnet LB:s Mekaniska verkstad, i Älvängen norr om Göteborg. I dag ägs verksamheten av familjen i andra generationen och verksamheten har utvecklats till en av spjutspetsarna inom bearbetning av utmanande material och komplexa geometrier. Inom ramarna för affärsområdena Aerospace, Gas Turbines och Parts utvecklar och tillverkar Brogren Industries avancerade detaljer för energiöverföring på uppdrag av kunder som Saab, GKN Aerospace, Siemens Turbomachinery och Azelio.

”Vi har tagit steget ut på den internationella marknaden och siktar nu på att växa tillsammans med fler globalt verksamma kunder. Vi utvecklar också vår kompetens för att attrahera kunder verksamma inom energisegmentet sol och vind, som vi ser som en intressant marknad i en mer hållbarhetsorienterad ekonomi”, berättar Johan Lindström som är marknadsansvarig för Brogren Industries segment Aerospace. Kompetensen och musklerna finns. Just nu har man ett hundratal medarbetare och produktionsytan omfattar nästan 7 000 kvadratmeter inklusive ett 40-tal bearbetningsmaskiner och ytor för tvättning, gradning och montage. Bland juvelerna i Brogrens krona märks flera nya 5-axliga maskiner från DMG och robotbestyckade TIG/Lasersvets-processer. Verksamheten är certifierad enligt AS9100D och man driver även ett internt forum för verksamhets- och processförbättringar.

I nöd och lust

Brogren Industries framgångar bygger på viljan och modet att vidareutveckla kundernas affärer. För det här gänget är det självklart att ta egna initiativ och hitta nya, innovativa lösningar som kan gynna det långsiktiga samarbetet. På samma sätt väljer man sina leverantörer. I Fortiva har man hittat en samarbetspartner som tänker på samma sätt och i dag jobbar man tätt tillsammans med att ta fram smarta produktionskoncept och hitta de mest optimala verktygslösningarna. Faktum är att de går som barn i huset, Fortivas key account Lennart Alvarsson och teknikerna Niklas Askenbom och Andreas Karlsson. Det här är ingen relation som bara handlar om att sälja och serva verktyg och bli inringd när något inte fungerar – förhållandet Fortiva och Brogrens är i nöd och lust. ”Att vi är med och kör in alla lösningar, och inte bara släpper dem i knät på produktionsledningen är en självklarhet. Liksom att vi finns där i vardagen, följer upp och föreslår vidare förbättringar. Det är ett ömsesidigt förtroende”, konstaterar Lennart Alvarsson.

Galna material

Vänskapen mellan Brogren Industries och Fortiva började spira 2013. Brogren Industries hade fått sina första uppdrag inom aerospace-segmentet och sökte en leverantör av keramiska skär. ”Vi behövde mer än bara ett verktyg. Fortiva hade omfattande erfarenhet av flygindustrins krav och den här typen av avancerad bearbetning. Och vi upptäckte att de var beredda att dela med sig av den kunskapen, och inte bara ville sälja verktyg”, säger Jonas Jonemark som är inköps- och logistikchef på Brogren Industries. Att bearbeta superlegeringar i hög hastighet är inget för folk med klena nerver. Det handlar om detaljer med avancerade geometrier och snäva toleranser som bearbetas i många tempon. ”Det är smått galna material att köra i. De är svårbearbetade och sliter på verktygen. Och just därför är det en så kul utmaning”, säger Andreas Karlsson.

Med utgångspunkt i underlaget skapade Fortiva-teamet en ny, komplett verktygslösning som har bidragit till att minska ställtiden och korta bearbetningstiden. ”Vi har sett över bearbetningsmetoderna och säkerställt att det är rätt verktyg på rätt plats, vilket inte bara kortar tiderna, utan innebär att verktygen håller längre,” berättar Niklas Askenbom. På relativt kort tid har Brogren Industris blivit en av marknadsledarna inom aerospace-segmentet som en innovativ leverantör med förmågan att kombinera nytänkande med kvalitet och mycket hög precision, något som också ligger i linje med företagets expansionsplaner.

Må bra-faktorn

Samtidigt satsar Brogren Industries på gasturbinsegmentet. Under 2018 färdigställdes en helt ny spridarfabrik där man i samarbete med Fortiva har reducerat ställtider och verktygskostnader radikalt. I anslutning till projektet startade Fortiva upp ett projektkontor i Trollhättan för verktygsanalyser och processoptimering av alla verktyg och operationer i Brogren Industries spridarproduktion. Kärnan i den färdiga lösningen är Kennametals KM50 snabbväxlingssystem som riggats optimalt för att säkerställa så få och snabba verktygsbyten som möjligt. Alla revolvrar har ritats upp som 3D-modeller och det görs även simuleringar och kollisionstester för samtliga detaljer och tempon.

”Det går väldigt mycket fortare. Istället för 10 minuter tar det numera bara 30 sekunder att byta ett verktyg”, konstaterar Krister Johnsson som är teamledare. Han får medhåll av kollegan Mikael Johansson: ”För oss innebär relationen med Fortiva en trygghet. Vi vet att vi kan få avlastning om det uppstår ett problem och att någon av killarna kommer direkt och hjälper till. Resultatet är att personalen mår bra och produktionen mår bra. Dessutom har vi kul ihop – vi har lätt till skratt.”

Ordning och reda

Optimerade processer med kapade ställtider och ökad livslängd för verktygen är kärnan i effektiviseringsarbetet. I Fortivas totalservicekoncept till Brogrens ingår därför service i det egna sliperiet i Trollhättan. Under året har man också installerat ett automatiserat lagerhållningssystem för verktyg i form av två Kennemetal Toolboss som hjälper till att hålla ordning och reda på verktygen och automatiskt skickar beställningsinformation direkt till Fortiva.

En gemensam affär

Numera är samarbetet så djupt att det är självklart att Fortiva också engageras i samband med offertlämning, berättar Johan Lindström. ”Verktygen är ofta halva offerten, för oss är det självklart att de ska vara med och både ta och få ansvar. Ju tidigare Fortiva kan komma in i affären desto bättre. Vi kan få bearbetningsförslag rörande koncept, verktyg och ledtider och få en bra bild av totalkostnaden när vi lämnar offert till kunden. Vi skapar kostnadseffektivitet och vinner affären tillsammans.”

Vill du också jobba med en underleverantör som vill lika mycket som du själv?
Hör av dig till Fortiva: Telefon 010-121 91 00 eller info@fortiva.se