18 december, 2019

Formel 1 i Emmaboda

När Xylem Water Solutions installerade sin nya produktionslinje för pumphus föll valet på Kennametals RIQ-brotschar. ”Vår brief till Fortiva var busenkel – vi ville köra Formel 1. Nu har vi förutsättningarna i form av en stabil process och livslängder som slår alla förväntningar”, säger produktionstekniker Tomas Fransson.

Xylem Water Solutions ingår i den globala Xylem-koncernen och är specialiserat på innovativa vattenlösningar. Företagsgruppens största tillverkningsenhet finns i lilla småländska Emmaboda. Här jobbar cirka 1200 medarbetare med produktionen av pumpar för främst de europeiska och nordamerikanska marknaderna‚ bland annat tillverkas Flygts premiumsortiment här.

”Anläggningen är komplett med eget gjuteri och bearbetning, elmotorverkstad, målning, montering och provning”, berättar Tomas Fransson som är Industrial Engineer på OPST som är enheten för små och medelstora pumpar från 0,8 till 80 kwh. Här tillverkas drygt 100 000 enheter om året i helautomatiserade flöden.

”Vi har inte jobbat alls med den här typen av brotschningslösningar tidigare. Men 2016 inledde vi ett projekt med en att bygga en helt ny produktionslinje för ett nyutvecklat pumphus. Utgångspunkten är en fleroperationsmaskin från Doosan och ett robotassisterat pallettsystem med plats för upp till 24 olika jobb. Vår brief till Fortiva var att vi ville ha Formel 1. Snabb och stabil bearbetning av stora serier med så få störningar som möjligt”, förklarar Tomas Fransson.

Snabb och säker brotschning

Den stora utmaningen var att hitta en lösning som kombinerade hög automationsgrad med en säker process och så få justeringar som möjligt, förklarar Peter Lindén som är teknisk chef på Fortiva:

”Vi valde att fokusera på en skräddarsydd lösning med Kennametals RIQ-skär som gör det möjligt att bearbeta de noggranna toleranserna i kombination med andra skär för den grövre förbearbetningen, med ett och samma verktyg för att få ner verktygsväxlingarna och skapa en stabil process som man inte behöver gå in och efterjustera.”

Juvelen i kronan är Kennametals multiverktyg som gör det möjligt att köra både förbearbetningen och håltagningen i ett moment. Håltagningen sker med Kennametals kvadratiska RIQ-brotsch som har flera unika lösningar för att säkerställa snabb justering och hög precision vid snäva toleranser. Diametern justeras enkelt med hjälp av en enda skruv vilket innebär att det går supersnabbt jämfört med traditionella brotschar. Det finns heller ingen risk för att plattan ställer sig snett under körning. Ett patenterat raster på skärets baksida orienterar skäret med så hög precision att släppningen helt kan byggas in i verktygslösningen.

Den smarta designen gör att alla klarar av att ställa verktyget – man behöver heller inte skicka iväg några delar för justering eller rekonditionering. Produktiviteten och kvaliteten ökar samtidigt som risken för driftstopp minskar dramatiskt.

”Grymt stabila”

Maskinoperatör Victor Gustafsson är nöjd med lösningen: Verktygen håller måttet länge och jag upplever att de är grymt stabila. Jag har faktiskt aldrig varit med om att det har blivit fel. Vi behöver inte byta skär oftare än var fjärde månad och jag upplever att byte och inställningar går väldigt snabbt och smidigt. Egentligen är det bara att släppa ner verktyget så sitter det där det ska. Vi brukar överställa toleransen lite, men jag tror inte att det behövs egentligen”, resonerar Viktor.

Tomas Fransson är inne på samma spår. ”Vi tycker att det har gått fantastiskt bra. Det är roligt att få göra ett sådant här projekt från grunden och kunna skapa de allra bästa förutsättningarna, vilket Fortiva verkligen har hjälpt oss att göra. Det flyter på helt utan stopp, mer kan man inte önska sig.”

Vill du också skapa de bästa förutsättningarna? Hör av dig till Fortiva: Telefon 010-121 91 00 eller info@fortiva.se